JADRO
UMJETNI TRAVNJACI

UMJETNI TRAVNJACI

Prateći visoke standarde i reakcije profesionalnih igrača, bilo da se radi o nogometu, tenisu ili ostalim sportovima koji se igraju na umjetnoj travi, iskusni djelatnici tvrtke ​JADRO uz svoje renomirane partnere i dobavljače mogu Vam ponuditi kompletnu uslugu od projektiranja, zemljanih i građevinskih radova, navodnjavanja, rasvjete igrališta do finalnog odabira vrste umjetne trave i eventualno amortizacijske podloge igrališta. JADRO u primjeni svojih rješenja koristi isključivo provjerene i certificirane materijale kako bi zadovoljili najstrože standarde.

Odjel za projektiranje i razvoj kombinira svoje vještine kako bi stvorio rješenja za korisnike s različitim potrebama, proračunima i projektnim lokacijama, nudeći pristupačna i održiva rješenja za privatne potrebe, kao i vrhunska rješenja profesionalne namjene. Ponuđena rješenja za profesionalnu upotrebu svakako trebaju posjedovati laboratorijski certifikat „FIFA Quality Pro“ kao jamstvo vrhunske sigurnosti i kvalitete ugrađenih materijala, a kojim se jamči trajnost, udobnost igranja i vrhunske performanse.

Kao dodatno jamstvo kvalitete izvedenih radova i ugrađenih materijala Investitori mogu zahtijevati i dobivanje „FIFA Quality Pro“ ili „FIFA Quality“ certifikata nakon ugradnje umjetnog travnjaka na samoj lokaciji. Iznimno smo ponosni na jedini ​„FIFA Quality Pro“ ​certifikat u južnom dijelu Hrvatske kojeg smo zasluženo dobili za izvedene radove na „Sanaciji pomoćnog igrališta sa umjetnom travom“ stadiona Poljud u Splitu.

Ukoliko niste sigurni koje su mogućnosti ili imate bilo kakvih dvojbi, naš stručni tim savjetovat će Vas i pomoći Vam pri analizi i odabiru idejnog rješenja, te projektno rješenje prilagoditi isključivo Vama. U mogućnosti smo Vam ponuditi široki asortiman umjetnih travnjaka, bilo da se radi o profesionalnim ili rekreativnim potrebama, za veliki ili mali nogomet, cageball, hokej, tenis ili golf. Koristeći specijalne strojeve i alate naši iskusni djelatnici u mogućnosti su instalirati najzahtjevnije projekte u najkraćem mogućem roku.

KOMPONENTE UMJETNOG TRAVNJAKA

Umjetni travnjak sastoji se od različitih komponenti. Ispravna kombinacija ovih komponenti jamči savršene performanse za igru. Razlikujemo površinski sloj i podlogu. Površinski sloj sustava umjetnog travnjaka sastoji se od sintetičkih vlakana, podloge i materijala za ispunu koji osiguravaju većinu svojstava igranja, kao što su otpor trenja i otpornost na klizanje.

Podloga je temelj sustava. Podloga također utječe na svojstva igranja, osiguravajući apsorpciju udara, odbijanje lopte, ponašanje deformacija i povrat energije.

VLAKNA

Vlakna su dio sustava sintetičkog travnjaka s kojim igrač dolazi u kontakt. Zajedno s ispunom, vlakno osigurava da igrači mogu manevrirati i klizati se na kontrolirani način. Dobra stabilnost i klizna svojstva uglavnom su rezultat vlakana. Vlakna su stoga bitna u osiguravanju svojstava igranja na terenu, te dajući joj svoj prirodni izgled i osjećaj.

Na tržištu sintetičkih trava postoje dvije vrste vlakana:

 • Monofilamentna vlakna
 • Fibrilirana vlakna

ISPUNA

Za poboljšanje igrivosti na umjetnoj travi koristi se sloj ispune. Ispuna osigurava prijanjanje, udobnost pomicanja, stabilnost i obnovu energije. Postoje različite vrste ispuna, uključujući SBR, EPDM, termoplastični elastomer (TPE) i termoplastični poliolefin (TPO).

SBR GRANULAT (reciklirana guma)

SBR je napravljen od gume a dostupan u crnoj i raznim bojama (obloženi SBR).

Prednosti SBR-a:

 • izvrsne karakteristike igranja
 • produženi vijek trajanja
 • dostupno u crnoj i raznim bojama (premazi)
 • cijena

Nedostaci:

 • relativno visok sadržaj sumpora koji može utjecati na UV stabilnost vlakana (u usporedbi s drugim materijalima za ispunu)
 • zbog svoje crne boje SBR ima visoku površinsku temperaturu uzrokovanu sunčevom svjetlošću, odnosno zagrijavanjem
 • pojava mirise na visokim temperaturama
 • ne može se reciklirati, već samo ponovno koristiti

EPDM (Ethyleen Propylene Dieen Monomeer)

EPDM ispuna je kemijski umreženi polimer s gumenim karakteristikama. Veličina granula EPDM varira i slična je SBR granulama. EPDM je dostupan u različitim bojama.

Prednosti

 • osigurava odlične performanse za igru
 • dostupan u različitim bojama
 • nema teških metala
 • mehaničke karakteristike mogu se prilagoditi potrebama

Nedostaci:

 • cijena
 • recikliranje nije moguće

SHOCK PAD PODLOGA (amortizirajuća podloga)

Stoga u našim projektnim rješenjima uvijek predlažemo ugradnju SHOCK PAD amortizirajuće podloge koja povećava igrivost, udobnost i sigurnost umjetne trave i omogućava duže zadržavanje visoke razine kvalitete.

SHOCK PAD podloga pruža ugodnu prirodnu amortizacija umjetnog travnjaka kao i niz drugih prednosti korisnicima povećavajući životni vijek, smanjujući rizik od zbijanja ispune čime se usporava oštećenje vlakana.

TPE (termoplastični elastomer)

TPE je prilično nova vrsta ispune. Materijal je usitnjen ili komprimiran u obliku peleta i dostupan je u različitim bojama.

Prednosti

 • izvrsne karakteristike recikliranja
 • nema teških metala
 • mehaničke karakteristike mogu se prilagoditi potrebama
 • provjerena kvaliteta

Nedostaci:

 • cijena

Izrada web stranica Split © WebSplit digitalna agencija za izradu web stranica i internet marketing